Ще имаме наистина висока инфлация, поне в средносрочен план. Най-вероятно ще

...
Ще имаме наистина висока инфлация, поне в средносрочен план. Най-вероятно ще
Коментари Харесай

Работещите обедняват, а пенсионерите леко забогатяват?

" Ще имаме наистина висока инфлация, най-малко в средносрочен проект. Най-вероятно ще имаме доста занимателен напредък, в случай че не вървим към криза, в случай че войната продължи идващите няколко месеца или даже година, което наподобява много евентуално. "

Това сподели пред БНР икономистът от Института за пазарна стопанска система Адриан Николов.

Според него се намираме в " нападателна инфлационна обстановка ".

Увеличението на пенсиите докара до много изпреварващ по отношение на инфлацията растеж на приходите. При работещите растежът на приходите е едвам 6%, т.е. имаме реално обедняване на работещите и леко " замогване " на пенсионерите, отчитайки доста ниската база при тях, разяснява Николов пред БНР.

Доходите от обществена помощ порастват с 2% при инфлация от 17%, приказваме за обедняване от осем пъти, в случай че някой разчита единствено на обществени помощи, означи още специалистът.

Гарантираният най-малък приход у нас е 75 лв., не е променян от десетилетие, получават го по-малко от 80 000 души по данни на Агенцията за обществено подкрепяне, напомни икономистът.

Минималната заплата е много сериозна спънка за най-младите и най-необразованите в достъпа им към пазара на труда. Колкото повече тя пораства, толкоз пазарът на труда става по-недостъпен, а за работодателите става по-трудно да наемат млади, неподготвени фрагменти, посочи Адриан Николов. По думите му при доста висока безработица увеличението на МРЗ е " доста неприятна концепция ".

" Като цяло напоследък в Европа не се гледа с огромно пренебрежение към неразумната парична политика в кратковременен проект. От няколко години се намираме в обстановка, която е много изключителна – трябва да гасим поредност от пожари. Вземането на още дълг и излизането на недостиг е едно от решенията. В дълготраен проект тази цел наподобява значима и нужна, само че на този стадий не наподобява като най-важното нещо, което би трябвало да преследваме ", сподели още Николов.

Последните няколко рецесии настъпиха безусловно за дни и седмици и няма по какъв начин една администрация да ги предскаже, както и да накара бизнеса да създава и да натрупа резерви през това време, безапелационен е икономистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР